Ο Πολιτισμός στηρίζει την τοπική οικονομία και ανάπτυξη

Η σχέση του πολιτισμού είναι με βεβαιότητα στενά συνδεδεμένη με την έννοια του πολίτη. Οι ίδιοι οι φορείς και αποδέκτες του πολιτισμού, οι άνθρωποι μιας πόλης, είναι εκείνοι που πραγματώνουν τον πολιτισμό μέσα από το παρελθόν τους, την ιστορία, τη μνήμη και την πολιτισμική τους ταυτότητα.

Ειδικά μια πόλη σαν τη Νέα Σμύρνη με μια πολύ ισχυρή πολιτισμική ταυτότητα, με σημαντική ιστορία, παρελθόν, αλλά και διαφορετικότητα ως προς την πληθυσμιακή του δομή και σύνθεση έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια στην χάραξη μιας πολύ δυναμικής πολιτιστικής πολιτικής που εξασφαλίζει την τοπική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Αλλωστε όλη η κληρονομιά της πόλης μας είναι συνυφασμένη με σπουδαία τοπόσημα, κτήρια, δρόμους, σχολεία, μνημεία, εκκλησίες, μουσεία που μαρτυρούν την μακρά ιστορία και τη διαδρομή που χρειάστηκε να διανύσουν πολλοί από τις σημερινούς κατοίκους της και οι πρόγονοί τους. Βεβαίως η Νέα Σμύρνη δεν παύει να αποτελεί μια σύγχρονη πόλη που εξελίσσεται διαρκώς  και προσαρμόζεται στους ρυθμούς και στις ανάγκες μιας κοινότητας.

Είναι γεγονός πως οι Δήμοι μπορούν να διαδραματίσουν ιδιαίτερα κομβικό ρόλο στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη σύνθεση των πολιτισμών και της τοπικής παράδοσης, στην προβολή τοπικών στοιχείων και ιδιαιτεροτήτων.

Τα παραπάνω αποτελούν σημαντικό διακύβευμα για την τοπική αυτοδιοίκηση όσον αφορά στη συμβολή της στην τοπική πολιτιστική ανάπτυξη. Φυσικά χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να συνδεθεί ο πολιτισμός με την οικονομία. Συνήθως δεν αναγνωρίζουμε τον συσχετισμό των δύο αυτών, φαινομενικά αντίθετων, εννοιών κι αυτό περιορίζει την ικανότητά μας να καταλαβαίνουμε τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ τους. Μιλάμε ασφαλώς για μια δημιουργική οικονομία, με τον σχεδιασμό της πολιτιστικής πολιτικής να αποτελεί πλέον αναπόσπαστο στοιχείο στον αναπτυξιακό ρόλο που διεκδικούν οι Δήμοι στη σύγχρονη κοινωνία και εποχή.

Μια πόλη με ενισχυμένο πολιτισμό, που συνεχώς αναπτύσσεται με άξονα την δημιουργικότητα και την καινοτομία, αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την οικονομία και την τοπική ανάπτυξη. Η προβολή μιας πόλης μέσα από πολιτιστικές δράσεις διαφόρων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης μεγαλύτερης ή μικρότερης  κλίμακας, η τόνωση της μνήμης και του ιστορικού παρελθόντος για την μοναδικότητα μιας πόλης, ακόμη και η επιστράτευση δραστηριοτήτων όπως ο αθλητισμός ή η αξιοποίηση δημοτικών πολιτιστικών δομών ή ντόπιων δημιουργών, η προβολή τοπικών φορέων και συλλόγων, μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, μουσείων κλπ αναδεικνύει την αξία του πολιτισμού και τον ρόλο του στην τοπική ανάπτυξη. 

Η παραπάνω τακτική ακολουθείται αδιαλείπτως από τον Δήμο μας. Νέες υποδομές, όπως το Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Θεάτρου Σκιών Μάνθος Αθηναίος, αλλά και δράσεις που επιλέγονται πάντοτε με άξονα την καινοτομία, όπως ο Αγώνας Δρόμου Ιστορικής Μνήμης, που φέτος συμπλήρωσε τα 6 χρόνια που εορτάστηκαν παράλληλα με τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Νυχτερινός Αγώνας Δρόμου που θα πραγματοτοποιηθεί για πρώτη φορά στις 3 Ιουνίου, φιλοδοξώντας να κρατήσουμε εκείνο το βράδυ ανοιχτά τα μαγαζιά και πολλές άλλες. Η πόλη μας είναι από τις λίγες στην Αττική που έχουν φιλοξενήσει κολυμβητικούς αγώνες, φέρνοντας τον αθλητή αντιμέτωπο με τον εαυτό του και τις δυνάμεις του, με την πειθαρχία του. Το 1 Hour Swim Challenge αποτελεί μία ακόμη καινοτομία του Δήμου μας που ποτέ δεν διστάζει να υιοθετήσει πρωτότυπες ιδέες και εμπνεύσεις.

Εξάλλου, την  τελευταία  δεκαετία η πόλη μας έχει φιλοξενήσει σημαντικές δράσεις πολιτισμού, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αφιερώματα σε ποιητές, συγγραφείς και ανθρώπους της ελληνικής διανόησης. Τα Αφιέρωματα στη Νεοελληνική Ποίηση και Πεζογραφία  που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός  έχουν κατά καιρούς τιμήσει πολύ σημαντικά ονόματα, όπως ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Εγγονόπουλος, ο Γκάτσος, ο Καβάφης, ο Βρεττάκος , η Δημουλά, ο Αναγνωστάκης , ο Βάρναλης , ο Τσίρκας, ο Παπαδιαμάντης, ο Κουν, ενώ παρουσιάσεις και διαλέξεις έχουν κάνει με αφορμή τα Αφιερώματα αυτά σημαντικές προσωπικότητες , όπως ο Λεωνίδας Κύρκος , ο Τίτος Πατρίκιος, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.  Επίσης, οι Πρωτομαγιάτικες συναυλίες στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης από την οποία έχουν περάσει μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σαββόπουλος, ο Νταλάρας, ο Προτοκάλογλου,η Βίσση και πρόσφατα οι ΠΥΞ ΛΑΞ,  έχουν γίνει πλέον θεσμός, ενώ  οι επιλογές μας για τα παιδιά είχαν και εξακολουθούν να έχουν ως κριτήριο την ποιότητα και τη εξοικείωση των παιδιών με τις ρίζες, τον πολιτισμό και την ελληνική παράδοση. Η  φήμη του  Φεστιβάλ Καραγκιόζη, αλλά και του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου που διοργανώνει  πάνω από 10 χρόνια ο Πολιτιστικός Οργανισμός έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Νέας Σμύρνης, τιμώντας μεγάλα ονόματα του Θεάτρου Σκιών στη χώρα μας, όπως ο Ευγένιος Σπαθάρης και ο Μάνθος Αθηναίος. Επίσης τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για πολλούς σινεφίλ, καθιστώντας την πόλη μας πόλο έλξης για όλη την Αθήνα.

Ο πολιτισμός λοιπόν μπορεί να επηρεάσει την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη με διάφορους τρόπους. Ένα μνημείο μπορεί να αποτελεί στοιχείο αναγνώρισης μίας πόλης, ένα σύνολο πολιτιστικών δρώμενων μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη ενός μέρους του πληθυσμού και στη δημιουργία  υπηρεσιών.

Ασφαλώς σε όλα αυτά πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο πολιτισμός που παράγεται από την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι όσο γίνεται, πιο καινοτόμος και πρωτοποριακός, να «εφευρίσκει» χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές.  Επίσης να λαμβάνει υπόψη του την ετερογένεια και την πολυμορφία μιας πόλης, τις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες που ζουν σε αυτήν. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί μια ισορροπημένη πολιτιστική ανάπτυξη και εξέλιξη ενός τόπου και των κατοίκων του.

Κατά το περισνό έτος, για παράδειγμα, ο Δήμος Νέας Σμύρνης ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο ως φορέας ιστορικής κληρονομιάς και μνήμης για ολόκληρο τον Ελληνισμό, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με πλήθος θεματικών ενοτήτων, δράσεων και δρώμενων. Οι εκδηλώσεις αυτές προσέλκυσαν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Αθήνα, ακόμη και από την Περιφέρεια. Προσδοκία μας ήταν και παραμένει να αξιοποιήσουμε και με αυτόν τον τρόπο, να συμβάλλουμε στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Η Νέα Σμύρνη έχει ένα βραύ brand name, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο και ως τουριστικό προϊόν, γιατί μόνο έτσι μπορεί να τονωθεί η τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Ο πολιτισμός ως εκ τούτου είναι εκείνος που έρχεται να ενδυναμώσει και να ενισχύσει την αναπτυξιακή πολιτική μιας πόλης. Ο  Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου μας, φορέας και εκφραστής αυτής της πολιτικής, με άξονα πάντοτε την καινοτομία και τον σεβασμό στον πολίτη προωθεί τον πολιτισμό ως προτεραιότητα και βασικό στοιχείο τοπικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης. Η Νέα Σμύρνη είναι μια Πόλη Πολιτισμού και το αποδεικνύει έμπρακτα εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Μοιράστε αυτό το άρθρο!